Etter et møte i Rådet for psykisk helse ble noen av oss sittende og snakke om at vi burde samle noen brukerrepresentanter og se noen filmer med temaer fra psykisk helse-feltet. Tanken var at vi antakelig ville se disse filmene med et annet blikk enn folk flest. Det skal vi nok få til, før eller siden, men det hadde jo vært stas med en skikkelig festival også. Kunne Amalie-dagene kanskje bruke en av helgene i sin uke til å dra i gang en slik festival?

Dette er i hvert fall nesten for godt til å være sant! Skotsk festival for kunst, film og psykisk helse! Takk til vår utenrikskorrespondent, professor Malvern Macrae Lumsden ved UiA, for nok et svært interessant funn.

http://mentalhealthfestival.dreamhosters.com/

Litt til fra Malvern:

http://www.vimeo.com/2814485

—–

Vi snakker for lite om brukerorganisering og medlemsverving og solidaritet og sånt, men her er en gladnyhet:

http://www.mentalhelse.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=11728

Og du finner selvfølgelig mye mer på www.mentalhelse.no – sjekk for eksempel hva som er på tapetet i ditt eget hjemfylke.

—–

Mental Helse Kompetanse har skiftet navn til Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse (NASEP). Her finner du blant annet Brukerstemmen, med innlegg og ytringer fra mennesker med egenerfaring:

http://www.mentalhelse.no/NASEP_tidligere_Mental_Helse_Kompetanse/Brukerstemmen/

Takk til Linda Øye for påminnelsen, og takk for viktig innlegg om psykebil og verdighet!

—–

Noen gjenstridige lenker i eget dokument:

Takk til Olaug Krogsæter for tipset.

—–

Jeg har vært litt på etterskudd med bloggens seksjon for danske nyheter, men her et utvalg klipp fra denne sida av årsskiftet:

Problemer med rettsgaranti for psykisk syke barn i Danmark:

http://politiken.dk/indland/article621974.ece

Foreldre som pillepushere for sine barn:

http://politiken.dk/indland/article622712.ece

Dansker med funksjonsnedsettelser nektes klageorgan:

http://politiken.dk/indland/article629353.ece

Dårlig ledelse sender danskene til psykolog:

http://politiken.dk/indland/article629233.ece

Danskene har også noen ”navproblemer”:

http://politiken.dk/indland/article634929.ece

Unge danske kvinner er besatt av å sulte seg:

http://politiken.dk/indland/article636163.ece

—–

Men noen mennesker er riktig fornøyde også, på tross av visse begrensninger i utgangspunktet:

http://www.iwasborntowin.com/nick.html

Takk til Jan Stensland Holte for dette klippet.

—–

En musikalsk gjestevisitt og pustepause – Chris de Burgh ser tilbake:

http://www.youtube.com/watch?gl=DE&hl=de&v=9puXeUwnVuQ

Takk til Målfrid J. Frahm Jensen for dette klippet.

—–

Lederartikkel i Dagbladet 18. februar:

Stikk i strid med politiske løfter viser ferske tall at bruk av tvang mot psykisk syke bare fortsetter å øke, kan Aftenposten melde. Den ene helseministeren etter den andre har stått opp og lovet at tvangsbruk mot mennesker med psykiske lidelser skal reduseres, og det er brukt 24 milliarder kroner på opptrappingsplanen i psykiatrien. Like fullt kan en ny rapport fra SINTEF slå fast at bruk av tvang har økt med 20 prosent fra 2001 til 2007.

De tørre og deprimerende tallene viser at mer enn 1200 pasienter er blitt utsatt for tvang i 2007. Bruk av belter og reimer har økt i samme periode. Ifølge Aftenposten har rundt tusen pasienter ligget i reimer og belte i til sammen 3400 timer i samme år, og 24 prosent flere pasienter har fått korttidsvirkende legemidler. Isolering og holding har også økt. Det er sørgelige fakta som er blitt lagt på bordet, og de kan bare beskrives som et stort tilbakeskritt for psykisk syke i Norge.

Lyspunktet er at det er store forskjeller mellom sykehusene i bruken av tvang mot pasientene. SINTEF-undersøkelsen navngir sykehusene som bruker mest tvang og de som bruker minst tvang. I dataunderlaget burde det ligge noen forklaringer på hvorfor noen lykkes bedre enn andre. Organisasjonen Mental Helse som arbeider for brukere, pårørende og andre interesserte bør uansett lyttes bedre til. De vet at det brukes mindre tvang i sykehus hvor man tar seg tid til å snakke med pasientene. De vet også at den gamle psykiatriske kulturen med klokkertro på at medisiner kan gjøre nytten fremdeles sitter i veggene på altfor mange psykiatriske sykehus. I tillegg er det for lett å bli tvangsinnlagt i Norge, ifølge Mental Helse. Det kan skje på en vanlig legevakt som ikke har tid til å satse på frivillighet. Og frivillighet er en viktig komponent hvis man vil forebygge bruken av tvang. Økningen av tvangsbruk i en opptrappingsperiode for psykiatrien kan bare kalles en selvmotsigelse.

—–

Den trofaste leser lurer nok på om jeg har gått bort fra dette med bare å kreditere folk som utrykkelig har bedt om det? Det har jeg – æres den som æres bør, tenker jeg nå. Folk som ikke vil krediteres, får heller si fra.

Hvis du bare skal kjøpe en plate i år og ikke er allergisk mot verken Gud eller køntri (ingen av delene er utpreget påtrengende her), så anbefaler jeg denne vitaminpillen fra Charlie Haden med familie og venner:

http://www.youtube.com/watch?v=tBkaEh1c0II&feature=PlayList&p=572FE216997811E5&index=0&playnext=1

Charlie Haden og Pat Metheny:

http://www.youtube.com/watch?v=otRfs9dmuhA

—–